coventry big-007
coventry big-016
coventry big-015
coventry big-002
coventry big-010
coventry big-011
coventry big-004
coventry big-005
coventry big-018
coventry big-013



Herbert Art Gallery extension    Coventry    2002

Architect: Haworth Tompkins

Thom Gill was a project architect on the refurbishment and enlargement of the
1950's institution in the heart of Coventry, within view of Basil Spence's
Cathedral. Tactical new elements such as a south gallery and a sculptural 
rooftop media centre complemented a complete internal re-build of the
existing L-shaped brick block.

Awards:
Design Award for Accessibility

Photos: Kilian O'Sullivan

The gallery (front left) is formed around a courtyard.

New south gallery and seminar space wrapped in glass.

A new glazed opening brings light down into the entrance.

Folded zinc roofs reach toward the Cathedral.

The new south gallery is also a window onto the city.

Lightwell over the new entrance.

White surfaces and pale timber furniture lighten the entrance foyer.

Playful units in the gallery shop were designed to engage children.