VIL_6286B
VIL_6260
VIL_8064
VIL_8058
VIL_8025
VIL_6008
VIL_8187
VIL_8083
VIL_6374
VIL_6201



National Theatre Studio    The Cut, London    2005

Architect: Haworth Tompkins
Thom Gill, project architect

The brutalist concrete and brick ‘Studio’ on Waterloo’s The Cut has always
been the National’s engine room for the development of new work. A decision
to relocate the National’s education studio and archive to the Studio provided
the funding opportunity for a creative restoration of the Grade II listed building.
Useable space was increased by 40% including a new prime studio equipped
for dance theatre. All services, external glazing, roofing plus the greater part
of the interior were replaced and modern theatre equipment installed . The
two main studios were fitted for licensed performances and temporary seating
rakes planned. The superb composition of the original concrete frame was
retained and emphasised, while the reconfigured interior has an understated
manner with muted materials. New doors and windows were executed in
Douglas Fir to match the existing profiles.

Awards:
Prime Minister's Better Public Building Award (Finalist)
RICS London Award (Shortlist)

Photos: Philip Vile

Education studio, new home of the National's Youth program.

The Big Studio theatrical space. Carefully designed exposed services provide the only adornment.

The new Top Room with semi-sprung plywood floor. The dance bars are demountable so the mirror wall can be covered with 5m wide sliding panels.

The studio building was initially designed for set construction.
The internal 'paint-frame' wall was spattered with paint and glitter
from 2 decades of operation and this rich historical document
was conserved in the new scheme.

New space for the National's archive.